Sinds 2013 geldt voor bepaalde financiële diensten een provisieverbod. Dat houdt in dat door verzekeraars en banken geen provisie meer mag worden verstrekt aan adviseurs en bemiddelaars. Dit zorgt voor lagere premies en heeft de kosten van financieel advies transparant gemaakt.

Het provisieverbod geldt voor complexe en impactvolle financiële producten, zoals hypotheken en levensverzekeringen. De afschaffing van de provisievergoedingen tussen verzekeraars/banken en adviseurs is in het belang van de klant doorgevoerd. In het verleden waren bepaalde financiële producten te duur door hoge kostenvergoedingen die in het product verwerkt zaten. De premies zijn nu sterk verlaagd en de adviseur brengt de advies- en bemiddelingskosten rechtstreeks bij de klant in rekening.

Financiële producten zijn goedkoper geworden

De effecten van het provisieverbod zijn het beste uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. De overlijdensrisicoverzekering is mede door het eruit sleutelen van de provisie in de afgelopen jaren 60 procent goedkoper geworden. De advies- en bemiddelingskosten worden nu afzonderlijk in rekening gebracht.

Beter uit met een onafhankelijk advies

De meeste kosten kunt u besparen door een hypotheek af te sluiten bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. De onafhankelijke adviseur kan kiezen tussen tientallen verschillende geldverstrekkers, terwijl een bank alleen de eigen producten aanbiedt. U betaalt dan maandelijks een lager bedrag, dat u veelal gedurende 30 jaar maandelijks moet betalen. Hiermee bespaart u in de praktijk vele duizenden euro’s. Hierbij is er al rekening gehouden met de iets hogere bemiddelingskosten van een intermediair. Deze kosten van een intermediair zijn iets hoger omdat zij puur betaald worden via de advies- en bemiddelingsvergoeding. De bank heeft naast de advies- en bemiddelingsvergoeding ook nog een marge op de rente die u gaat betalen en heeft feitelijk hieraan al meer dan voldoende.

Wij zijn onafhankelijk en bieden u het beste product uit de markt tegen redelijke kosten op basis van uw wensen en doelstellingen. U woont toch om lekker te leven.